Mycket som är på gång nu...

Söndagens planerade katthjuls-bygge blev framskjutet då jag var helt slut efter ännu en produktiv helg på jobbet så vi avslutade veckan med att kolla Toy Story 3 istället - mycket underhållande :)

Nu har termin 3 startat för mig så nu är det full fart socialhögskolan! Kvällarna ägnas åt att läsa kurslitteratur, gosa med Singoalla och att jobba.
I helgen däremot har vi planerat in massor av fortsatt katthjulsbygge, stadga upp ordentligt och fixa till det riktigt fint - så fortsättning följer!

I övrigt så växer Singoalla för varje dag som går och hon blir modigare och modigare varje dag. Hennes senaste fluga, förutom att krypa in under badkaret, är att försöka smita ut genom lägenhetsdörren varje gång vi går ut eftersom hon gärna vill följa med. Det är inget vi vill uppmuntra men i nuläget känns det rätt lugnt då vi har märkt att hon verkar lite skraj att gå NEDFÖR trappor och om hon springer uppåt så kommer hon bara upp till sjunde och högsta våningen och sen blir det stopp, och då hinner vi ifatt. Som mest har hon smitit iväg till grannens dörr fyra meter bort så än är hon lite skraj för det okända (tack o lov!) :)






Katthjul del 4: Hjulet

Igår blev vi äntligen klar med grunden till hjulet, trots massa skruv och mutter-missar.

Vi började med att fästa vinkeljärn längs med bottenplattan. 9 stycken vinkeljärn med ungefär 35-40 cm mellanrum längs med hela skivan. Dessa fäste vi med (nyinköpta och längre) skruvar på 5 x 16 mm.



Dessa fäste vi sedan vid den böjbara boarden med 5 x 10 mm-skruvar.





När vi hade fäst en "remsa" av den böjbara boarden blev det dags att måtta in den andra delen och fästa denna. Vi valde att låta de gå omlott och stärka dem med montageplåt, två vid varje möte.
Skivorna går omlott cirka 15 cm och montageplåtarna är satta cirka 2-2,5 cm in vid varje kant.





Så här ser hjulet ut just nu när det är färdigmonterat och det som ska till är att kattsäkra det (täcka skruvar och muttrar) och snygga till det med springmatta och lite färg :)







Så nu blir det en dags vila (för thomas) och två dagars jobb (för emma) innan vi fortsätter att greja med bygget. Nästa projekt blir att fixa nya muttrar till de stora skruvarna som vi ska ha till navet (för de blev ju också fel, såklart...) och sedan blir det att fixa, snygga till, ordna med en bra springyta och sen det viktigaste av allt: presentera den för Singoalla och se hur den mottas :)

Katthjul del 3: Krångel...

Ja nu har krånglet börjat...
Igår tänkte vi konstruera själva hjulet genom att borra hål i MDF-skivan och skruva ihop den med den böjbara boarden med hjälp av ett vinkeljärn. Det börjar med att skruvarna är för korta för att gå igenom både vinkeljärn och MDF-skiva, medan de passar perfekt för den böjbara boarden. Så Thomas åker iväg på skruvjakt på kvällen men icke.
Så vi åkte till Jula idag, fixade längre skruvar och kom tillbaka i god tro att det skulle gå vägen. Och visst, skruvarna passade perfekt, men nu var det muttrarna som krånglade.
Det visade sig att Thomas (eller ja, jag också men jag vet inget så jag försvarar mig med det) hade plockat på sig låsmuttrar istället för "vanliga" som innebär att den liksom stannar av sig själv, istället för där vi vill.
Så på de mindre skruvarna passar de perfekt för då behöver skruvarna inte sticka upp, men på de längre skruva som vi köpte idag så passar de inte alls.
Yeah vad bra det går!

Men Thomas är på väg att byta muttrar så förhoppningsvis kommer vi en bit idag ändå :)



Thomas borrar hål för att kunna fästa kullagret på MDF-skivan.



Så här placeras kullagret/navet på själva bottenplattan och järnstången kommer att föras genom huvudpelaren (se tidigare inlägg).

Vi fortsätter kämpa :)

På promenad

Idag blev det en till liten promenad på gården och denna gång fick kameran följa med. Idag var det inte lika soligt och brevbärarens brummande moped var skrämmande för Singoalla.
Jag har så svårt att veta om hon tycker det är roligt att gå ut eller om det bara är läskigt, hur vet jag det?
Hon går runt och nosar på buskarna, leker med små pinnar och jamar men samtidigt så verkar hon rädd för minsta lilla ljud och går väldigt försiktigt fram. Är det bara en vanesak?

När vi kom hem blev det lite lek i badkaret och nu sussar hon sött :)






Katthjul del 2: Grunden

Idag har det sågats och borrats!

Vi började med att såga ut en bas på 120 x 120 cm i en av MDF-skivorna.



Thomas är nöjd efter att ha sågat riktigt fint.



Ett tips för framtiden: täck över möblerna!
Fast å andra sidan har vi äntligen gjort namn för vårt kära hobbyrum som annars innehåller en sällan användbar gästsäng och en dator utan internet :)



Sedan blev det dags att borra hålet i grundpelaren för den järnstång som håller uppe navet och hjulet (se mer nedanför).



När Thomas har borrat klart så tar jag över borrmaskinen för nu vill Emma borra!
Här mäter jag ut var stödpelarna ska vara.



Borrar för fullt!



Singoalla inspekterar bygget.



Här har vi grunden så här långt. En huvudpelare och sedan stödpelare längs med sidorna. Vi kommer även att stödja ännu mer med järn-stöd-pelare längs med huvudpelaren och den lilla längs med golvet.



Här är vår rullmöjäng-konstruktion. En 20 cm lång och 20 mm bred "järnpinne" med rejäla muttrar på varsin sida om huvudpelaren. Sedan kommer kullagret som kommer att skruvas fast i hjulet och järnpinnen fortsätter ut i hjulet och avslutas med en mutter. Det är vår plan så här långt iaf! Får se hur det blir under resans gång :)


Första promenaden!

Idag var Singoalla ute och gick på gården, spanade omkring och nosade på buskarna. Tyvärr var inte kameran med denna gång, men vi tar det nästa gång :)

Jag har låtit Singoalla ha på sig sin kattsele en liten stund varje dag för att vänja sig och det har inte varit några problem. Första gångerna kändes det nog lite ovant för hon lade sig ner på golvet direkt, men ju mer hon har på sig den, desto bättre går det. Och så nu i lördags tog vi de första små stegen ut i trapphuset - vad spännande det var! Hon gick runt och nosade på grannens dörr och såg ut att fundera på om hon skulle testa att gå i trapporna, men hon avvaktade.
Så idag när jag kom hem från jobbet tog jag på henne selen och öppnade dörren och då promenerade hon ut i trapphuset. Jag bar upp henne i famnen när vi tog hissen ner, och hissen, den var läskig.
Men när vi väl kom ut så strosade hon runt jättefint och kurrade hela tiden. Efter en stund så började hon skaka, och jag vet inte om det var för att hon frös (fast det inte var så kallt) eller om hon var nervös, så då bar jag in henne igen, men hela vägen in så hade hon ögonen riktade mot dörren och de spännande sakerna där ute!

Känns skönt att testa på hur det går för henne i sele och vänja henne vid det nu före det blir för kallt, så att det inte känns nytt och konstigt till våren när hon kan gå ut lite mer.

Så nu sitter hon här bredvid mig och ser fin ut :)



Och ikväll fortsätter jakten på det ultimata katthjulet för Singoalla - idag ska det borras!

Katthjul

Idag begav vi oss iväg för att starta byggandet av ett eget katthjul till Singoalla. Vi har kollat bilder och läst på forum och forskat oss fram till vad vi tror kommer att funka.

Här är vi på väg hem efter lite felberäkning i måtten. Jag var helt övertygad om att det skulle få plats, problemet var mest att det skulle KOMMA IN i bilen. Vi löste det så gott vi kunde, körde väääldigt försiktigt, höll oss på småvägarna och hade ögonen öppna på eventuella söndagspigga poliser ute på vägarna.
Men vi kom hem!



Här har vi två MDF-skivor i måtten 122 x 122 cm och vi hade tänkt dessa som bottenplatter till själva hjulet. Eller ja, endast en räcker, men då skivan kommer i det mått det kommer (fast just nu delat i två) så tog vi hem den andra halvan också, bara för att ha om det blir något knas :)
Denna har vi nu ritat ut en cirkel till med en diameter 120 cm x 120 cm och så tar Thomas hem en sticksåg från jobbet imorn och så sågar vi den imorn.



Detta är "oljebehandlad board" (nåt?) och väldigt böjbart. Vi fick de kapade i strimlor om 240 cm på längden och 25 cm på bredden och detta är själva "springytan". Den glatta, lite mönstrade ytan ska vi ha utåt och den mer räfflade ytan ska vi täcka med en filt för att underlätta springmöjligheterna.



Och detta är själva grundmonumentet, den stabila grunden. Här har vi använt rejält virke som har en ytbehandling som passar in på den beige-bruna-bengal-färgen vi tänkte ha som färgskala på hjulet.



Efter många om och men och mer eller mindre trevlig personal hittade vi äntligen detta nav/rullager/rullmojäng (jaaa det här är verkligen min avdelning :P) på Jula.



Så nu har vi allt virke vi behöver, alla skruvar och muttrar vi behöver. Imorn ska vi såga ut grundbotten och även påbörja grundbultarna så att vi har en gedigen grund.
Senare i veckan blir det dags att åka och köpa "fix-grejerna" - filt, lister, färger och alla piff-grejer!

Jag hoppas verkligen att detta kommer att gå vägen för i så fall kommer det att bli jättefint :)

Första veckan

Singoalla ligger och sover på golvet nedanför mig nu så jag tänkte passa på att sammanfatta hennes första vecka hos oss.
Innan hon kom hem hade vi förberett så mycket som vi kunde antar jag, med massor av leksaker, klätterställningar och sovplatser. Men det blev inte som vi trodde alla gånger.

Singoallas favoritleksak nummer 1 är helt klart dessa leopardfärgade (sammanträffande?) små minimöss med lädersvans. Hon blev som helt galen första gången hon fick tag i en! Tror hon lekte med en och samma mus i 45 minuter. Vi har ett stort utbud av möss i olika storlekar och material, men jag tror de här passar perfekt då de är tillräckligt små för att bära i munnen och tillräckligt små för att få plats i tassen.
Så nu har vi sådana möss över hela lägenheten, alltid redo att kasta till en jaktsugen Singoalla :)



Favoritleksak nummer 2 är symaskinskartongen. Att hoppa i, stå på, hoppa över, springa med kartongen på sig och framför allt: när husse eller matte leker med kattspö eller snöre genom de små hålen!



Mest spännande som finns i lägenheten: rinnande vatten.
Har läst mycket om att bengaler älskar att bada och springa runt i vatten, men vår lilla bengal är mest intresserad att titta på det och att försöka fånga det med tassen.
Hon springer alltid till badkaret så fort vi öppnar dörren till badrummet och hon är nyfiken som få på avloppet, kranen, vattenytan och alla leksaker i vattnet, men än så länge är hon fortfarande väldigt försiktig, hon vågar inte riktigt hoppa i än. Men så länge nyfikenheten finns där så gör vi allt för att hon ska bli underhållen precis som hon vill :)



DÄREMOT: hon vill inte ha kattgodis. Varför? Min kattvaktskatt Zelda (söta lilla sessan!) tyckte om kattmyntagodisarna, men Singoalla är inte ett dugg intresserad. Så vi köper och testar och hon är totalt ointresserad. Kanske bra att hon hellre vill ha mat, men jag hade gärna velat ha något som man kan berömma med eller "fjäska" med, som när vi ska ut o åka bil eller så, någon belöning som visar hur duktig hon är.
Hon är helt galen i den blötmat hon får varje kväll, men det kan ju bli lite otympligt att bära med sig på tåget till Falkenberg.
Jag var på Zoovaruhuset i Kungens Kurva och frågade om hon hade något tips så hon rekommenderade cat-sticks (den rosa längst ner) "det fungerar i 99% av fallen". Men det visar sig att vi har en 1%-katt eftersom inte var ett dugg intresserad. Någon som har tips på kattgodis?



KATTGRÄS:
Mitt första försök med kattgräs (som jag påbörjade alltför tidigt) fick jag slänga ut samma dag som vi fick hem henne, det hängde och var dåligt och flugbebott.
Men vi köpte ett nytt (och bättre?) och det växer jättefint!
Vi har försökt introducera henne för det lite smått, men hur får man en kattunge att börja tugga gräs?
Så idag, såg jag att hon satt på sin fönsterbräda och luktade, slickade och smakade lite smått. Yeah! Hoppas det fyller sin funktion!



Singoalla upptäcker något nytt varje dag, hon är så nyfiken! Och idag är det första gången det kommer hit nytt folk då Thomas föräldrar kommer hit. Får se hur hon reagerar, men hon är väldigt social så det ska nog inte bli några problem. Däremot är jag lite nervös inför måndagen eftersom jag ska in och jobba då. Vi har vant henne gradvis vid att vara hemme själv. I onsdags var jag borta en halvtimme och i torsdags var jag borta tre-fyra timmar. Hon piper och jamar när jag går men när jag kommer hem ligger hon och gottar sig i solen, så hon har det nog bra ändå. Vi har planer på att bygga (alternativt köpa om det inte går att få ihop ett eget) ett katthjul (sök catwheel på youtube.com) så att hon kan springa av sig all överbliven kattenergi när vi inte är hemma. Vi ska skissa på det och åka till Hornbach imorn och se om vi kan lösa det. Vi återkommer i katthjuls-planerna!

Film: Singoallas första bad



Hon är nyfiken men försiktig.

Dags att bada!

Då bengaler beskrivs som en av de få katter som verkligen ääälskar att bada och att leka i vatten (kolla in youtube och sök bengal cats water så får ni se!) så tänkte vi se om det är samma sak med vår lilla skatt. Och nyfiken det är hon allt! Så fort vi öppnar dörren till badrummet så springer hon in. Så vi sätter på vattnet och ser vad som händer. Och hon inspekterar och undersöker, kollar in leksakerna som flyter runt. Smakar på vattnet från kranen. Men det verkar läskigt att hoppa i. Hon försöker, men det verkar som att det är för högt. Men till slut hoppade hon i - och hoppade upp lika snabbt. Kanske mest en vanesak, för nyfiken det är hon!
Kommer lägga upp en film på hennes första bad så fort jag har redigerat ihop den :)






Film: Hon är galen idag :)


Film: Galen Singoalla

Singoalla älskar sin klätterställning och den flygande tygmusen - hon blir helt galen :)


Sötaste hjälpredan

Singoalla hjälper till med bloggen på sitt eget lilla vis :)


Lilltjejen börjar bli hemmastadd

Tredje dagen i sitt nya hem nu och vi märker att hon börjar känna sig hemma. Igår gick hon och smekte väggar och soffor för att markera sitt revir, idag har hon fått tokfnatt och sprungit runt som en tok upp och ner och överallt. Och framför allt så somnar hon precis överallt :)



Här vaknar hon upp efter en liten sovstund vid datorn...



... och här på ena soffan.



Så här låg hon igår kväll när vi gick och lade oss: högst upp på klätterställningen.



Här somnar hon på fönsterbrädan efter vår morgonlekstund.



Och här på vardagsrumsbordet :)

Men hon har hunnit ta sönder klösbrädan idag iaf!



I två dagar höll den sen blev den pipande musen fööör intressant för att stanna kvar inne i pelaren.



Men den verkar fortfarande vara spännande :)

Tröttisen...

Skulle hjälpa matte med att registrera sig till universitetet men blev trött :) Första natten har gått bra, hon har sovit på sin klätterställning och vaknade när Thomas gick upp vid fem-tiden. Då ville Singoalla leka och busa massor men när Thomas gick och jag inte orkade gå upp så kom hon in och försökte dra upp mig, men till slut blev hon trött och kröp ihop på Thomas plats. Och så låg vi och sov ända till kl 9 - lyx! Sen blev det full fart med en massa lek tills hon blev helt utmattad och somnade här, på datorn. Hon är rätt söt faktiskt :)


Film: Klumpig Singoalla


Film: Singoalla leker

Singoalla upptäcker sitt nya hem :)


Första dagen

Nu är hon hemma hos oss!
Bilfärden hem var ingen höjdare, det var väldigt läskigt när vi körde fort på motorvägen. Singoalla blev ängslig och pep mycket då hon inte är en van bilåkare.
Men så fort vi kom av motorvägen och saktade ner så blev hon lugn och somnade nästan i buren.



När hon kom hem så gick hon försiktigt runt på upptäcksfärd. Toalådan gick hon till direkt, men köket var hon lite rädd för. I vardagsrummet såg hon den stora klätterställningen och med lite hjälp att få igång "den flygande musen" så vaknade hon till ordentligt!



Även repet var spännande - framför allt att tugga på!



Ikeas kattställning var även den populär, framför allt som tvättstation.
Det var lite knepigt att klättra upp alla våningar första gången, men med lite hjälp med ett kattspö som visade vägen så gick alla etapper bra.



Och så kommer husse och stör mitt i tvättningen :)



Men hon kom högst upp! Lite knepigare var det att komma ner...



Populäraste leken för dagen: Singoalla i symaskinskartongen som försöker fånga de gröna kattfjädrarna. Hon verkligen älskade kattspöt! Hon bar runt det som en hund bär runt en apportpinne :) Kartongen är bara ett bevis på att kattleksaker inte behöver kosta en förmögenhet. Hon gömde sig i den, hon hoppade upp på den, vi vände den upp o ner så att hon låg i den. Helt klart en höjdare!



Vi tänkte testa en liten vattenlek (bengalkatt som hon är) och lade tre isbitar i ett högt glas, mest för att se om hon reagerade eller tyckte det verkade intressant. Resultat: hon drack vattnet och struntade helt i den potentiella lekfaktorn.



Badkaret var lite mer intressant! Vi startade med lite rinnande vatten och satte sen i proppen för att få någon centimeters-nivå på vattnet. Det blev lite puffande på den rosa bollen innan det gröna kattspöt helt upptog hennes koncentration. Men någon väldans exaltation uppstod dock inte detta första vattenmöte.



Det har varit en väldigt händelsefull dag så nu vilar Singoalla för att orka leka järnet heeela dagen imorgon :)



Jag har lite filmklipp från dagen som jag tänkte försöka få ihop nu under kvällen, dock vill jag ha musik, men vågar inte använda artisters låtar och har inte riktigt rösten att spela in själv så vad göra?
Jag jobbar på det. Men tills dess: ha det fint och tack för alla kommentarer!


Första filmen

Det är inte den bästa kvalitéen men men, lite rörliga bilder kommer här i alla fall :)


Förberedelser

Idag kommer hon hem!
Vi ser oss omkring i lägenheten och känner att vi är redo :)



I vardagsrummet står den stora klätterställningen med mysplatser, lekmus och rep. På fönsterbrädan står kattgräset vi har odlat, men tyvärr odlade vi det nog lite för tidigt för nu börjar det ge sig vika.
När det gäller kattgräs så växer det som stryk! Det räcker om man odlar någon dag tidigare bara då det växer en-två centimeter per dag, och kommer det upp i sex-sju cm så viker det sig gärna.
Har läst att kattgräs är väldigt bra för matsmältningen men återstår att se om hon vågar ge sig på det direkt eller om vi ska odla nytt nu i dagarna istället.
Klätterställningen finns på zoovaruhus.se om någon är intresserad.

Thomas är nöjd över valet av klösbräda :) Tre ordentliga klössidor där hon kan sträcka ut sina bengalben ordentligt och en leksida med bollar o möss som hon kan slå till och som alltid kommer tillbaka.
En väldigt rejäl och ordentlig klösbräda som borde hålla ett bra tag framöver.



En prassel-lek-tunnel i plysch som liknar den hon har delat med sina syskon. När vi var o hälsade på så kröp de alla in i en sådan tunnel för att sova eller bara mysa.



En kattigloo köpt på gekås (underbara gekås!) som följer det färgschema vi har satsat på för de flesta av Singoallas klätterställningar och mysplatser. Återstår om hon vill sova här eller om hon vill sova i vår säng isället :)



Vårt senaste inköp! Jag o Sara gick på Ikea Kungens Kurva i tisdags och hon såg denna klätterställning för 399 så jag o Thomas åker dit på lördag för att kolla lite närmare - och ser att prislappen står på 199! Köpt utan att blinka!
En hög ställning med utkiksplatser över hallen och klösvänligt material.
Har läst runt lite på internet och den verkar populär, så länge katterna inte är för stora då utkiksplatserna inte är så breda. Men då Singoalla är väldigt liten just nu, plus det faktum att hennes mamma Nala är liten i storleken så tror vi att den borde fungera ett tag i alla fall.



Då vi har läst att det är bra att byta ut kattleksaker emellanåt och inte låta alla ligga framme samtidigt, då det finns risk att katten tröttnar, så har vi nu lagt ungefär hälften av vad vi har i en kattvänlig korg som både inbjuder till att plocka fram leksaker och att rulla ner sig i. Resten av leksakerna ligger i vårt "Singoalla-skåp" där vi nu har kattsele och koppel, klotång, borste, resten av leksakerna och annat blandat som hon inte får komma åt.



Då vi har en väldigt stor (och tom) bokhylla inser vi att den antagligen kommer att bli besökt förr eller senare, men för att försöka undvika att hon river ner det mest omtåliga vi har, så har vi inrett ett hyllplan lite mer mysigare än de andra i förhoppningen att hon tycker det hylplanet är tillräckligt mysigt.
Jag får återkomma hur hon ser på saken :)

Mitt första försök i att göra kattleksaker på egen hand! Har använt kartongen till min symaskin och klippt ett stort hål (på baksidan) för Singoalla att krypa in och runt omkring finns små hål för tassarna. Min tanke är att dra en fjäderpinne på utsidan när hon sitter där inne så att hon försöker fånga genom hålet och tvärtom om hon sitter på utsidan.



Lilla toan är numera Singoalla-toa!
Likt kattböcker rekommenderar använder vi samma kattsand som hon är van vid i sitt nuvarande hem, plus att vi kommer att ta hem lite av hennes "använda" sand för att strö över så att dofterna hon är van vid, från sina syskon och sin mamma, att de följer med.
Bredvid toalådan står en kattbajs-soppåse-hållare eller med ett finare namn "Litter locker". Meningen är att man ska öppna locket och lägga i avföringen, sedan drar man ut en spak som gör att det faller ner i påsen som sedan försluts av spaken och all lukt hålls inne i behållaren. Detta ska göra att det inte luktar lika mycket plus att man inte behöver tömma plastpåsen så ofta. Låter toppen tycker vi!



Ett steg i att kattsäkra lägenheten är att ha dörrstop, dessa inköpta på Ikea. En sitter vid lilla toan, så att den alltid ska stå öppen så att hon alltid ska kunna gå och kissa, en annan sitter vid köket så att den dörren aldrig ska slå igen oavsett hur vilt hon springer.

Ett inte så jättesnyggt sätt att kattsäkra badrummet, haha! Bakom torkskåpet finns ett storleksmässigt perfekt katthål som jag inte riktigt vet vad det är till för, så det blev till att blockera. Ett tallriksunderlägg med en ordentlig tejp verkar fixa dealen.

Vi är redo! Och om bara några timmar så ligger maten framme, vatten på påfyllt i vattenskålarna (står på två ställen i lägenheten) och vi beger oss av med kattburen i baksätet och längtan till vår lilla Singoalla i Kista.
Snart!


Två dagar kvar!

På söndag hämtar vi äntligen hem vår lilla Singoalla - som vi har längtat!
Idag har det storstädats för fullt och kattförberetts för fulla muggar. Klätterställningen och klösbrädan är på plats, kattgräset har växt och kattmaten väntar på att bli uppäten.
Vi är förberedda!

Men tills det blir söndag kommer några bilder från vårt förra besök hos den nuvarande ägaren:

Vilar i Thomas knä vid vårt senaste besök.
Singoalla vilar i Thomas knä.

Leker med grodan.
Leker med grodan vi hade med oss.

Tröttis.
Trött efter all lek.


RSS 2.0