Film: Katthjul



Tyvärr är det inte så bra kvalitet eftersom det var rätt mörkt. menmen: första språnget på katthjulet :)

ÄNTLIGEN!

Katthjulet är klart, wohoo!!
Efter mycket krångel, bilfärder fram och tillbaka och tillbaka igen till hornbach, jula och allt däremellan, efter fel sorts muttrar, för små skruvar, för små borrhål, fel vinkel på borrhål, efter slit, hjärta, smärta och en nyfiken bengal som står och jamar för att hon vill komma in så är det äntligen klart!
Eller ungefär. Det rullar i alla fall, det är det som är det viktigaste! Vi ska fixa en täckplatta över navet så att Singoalla inte skadar sig och även stabilisera navet på baksidan så att MDF-skivan blir mer stadig.
Men ack ändå: det rullar!
Och det bästa av allt: Singoalla tycker om det :)

Här nedan följer fortsättningen från senaste katthjuls-inlägget. (har varit så bekymrad för att allt har gått åt skogen längs med vägen, så därför har uppdateringen varit sisådär)


Vi köpte en leopardbrun färg på Hornbach och hade tänkt pryda med antingen svarta tassar eller svarta figurer av något slag. Piffa upp den lite :P



Här håller jag på att sätta fast filtmattan. Filten är svarta kvadratiska golv/textil-plattor och dessa limmade vi fast för att sedan skära av överblivande bitar med kniv.



Här är hjulet på väg in i klädkammaren (som just nu håller på att förvandlas till gästrum/kattrum!) för att monteras på ställningen. Det ser rätt stort ut när man kollar efter...



Här började (fortsatte?) det roliga krånglet. Vi hade ju köpt ett slags kullager-nav på Jula med tron att det skulle rulla bra. Och rullar gör det. Det är bara det att det rullar åt ALLA håll, även framåt och bakåt och upp och ner. Yeah. Så när vi hänger på hjulet, som väger en del, så rullar navet framåt och hjulet vinklas neråt och slår i huvudstolpen när den försöker rullar.
Så Thomas ringer pappa Kjell och söker svar på lösningar och fick ett tips om att köpa ett till nav som man sätter på andra sidan så att de stadjar upp varandra. Sagt och gjort: tillbaka till Jula!



Så vi kommer tillbaka (och kom ihåg att köpa längre skruvar, yeah!) och skruvar fast det andra navet på framsidan av hjulet. MEN det lutar fortfarande. Detta på grund av att järnstången som går igenom naven nu är för kort så att den inte får något fäste på framsidan. Så Thomas får ta med sig en längre del av järnstången till jobbet för att såga ut en passande längd. Fortsättning följer...

Thomas tar hem en längre stång och vi fäster på alla nav och alla skruvar ordentligt, men hjulet lutar fortfarande. Så vi tar fram vattenpasset och ser att det är stången/hålet som lutar/är felvinklat.
Så det är bara att ta fram borren igen...



Och här får vi på hjulet med tillhörande nav på en längre stång och allt passar :)



Och en ordentlig mutter får numera plats och stabiliserar järnstången framtill.



Och så här blev det!



Navet ska vi täcka med en träplatta och sedan pryda med lite filt, så att hon inte skadar sig när hon springer.



Och så här ser det ut baktill. Runt navet hade Thomas tänkt stabilisera med en järnplatta av något slag då MDF-skivan blir lite ostadig längst ut eftersom den är rätt så stor.

Och här kommer första provturen!





Ska redigera ihop en liten film på första springturen också. Hon sprang som bara den!
Den verkar vara populär i alla fall! Hon stod o jamade och ville komma in i rummet igen, men vi vågar inte att hon springer själv nu i början.

Mycket slit och mycket jobb, men nu är vi stolta katthjulsbyggare!
Om inte annat så kan vi skriva en broschyr som heter "Så här ska du inte göra när du bygger ett katthjul" med tanke på alla missar vi gjort, menmen, någon måste ju göra de också ;)

Vattenfontän

Idag begav vi oss iväg för att köpa det sista till katthjulet och vi slog även till på en vattenfontän. Singoalla verkade mycket intresserad! Hon kröp ner i kartongen, lekte med filtret och nosade på allt.











Vi placerade den vid hennes utkiksplats och efter en viss tveksamhet gick hon fram o nosade och smakade lite. Efter en liten stund satt hon där o drack igen så det kändes som ett bra köp :)

Sen drog jag på mig Thomas gamla jobbarbyxor och gick in i hobbyrummet för att måla grunden till själva bottenplattan till katthjulet. Vi valde en "lejonbrun" nyans. När den har torkat ska vi limma fast filt att springa på och spraya dit en tass-schablon av något slag. Lite småduttar kvar men det närmar sig!


Inget hjulbygge denna helg heller...

Helgen var tänkt som en hjulbyggshelg men lördagen försvann genom att jag blev inringd på jobbet och söndagen försvann genom att Thomas låg o var sjuk hela dagen :(

Men Singoalla mår nog bra ändå! Hon växer och växer, har satt henne på vågen och ser att hon väger mer än när vi fick henne, men eftersom den inte visar exakt är det svårt att veta.
Plus att vi var tvungna att ändra bredden på selen, så nog växer hon allt :)
Så här liten var hon första gången hon provade selen:



Annars har hon varit ett mysigt sällskap under min första vecka på den nya terminen.



Oftast har hon lagt sig över boken jag läst, sträckt ut sig över tangentbordet eller försökt fånga pennan jag skriver med. Inte den allra bästa studieron alltid, men hon är söt när hon sover :)





Och nu börjar datorer och tv-apparater bli mer intressant! Nu ikväll sprang hon fram och satte sig precis vid tv-skärmen när vi kollade Rent och nu i veckan har vi kollat lite youtube. Testade både fåglar och insekter, men andra katter verkar mest intressant.



Och nyfikenheten ökar för var dag! Idag blev det att krypa in o gömma sig bland handdukarna i skåpet och att lukta på vindruvor.



Hon leker fortfarande massor med sina små favorittyg-leopard-möss och hon verkligen ääälskar dem! Vi har köpt fler och har nu 18 stycken utspridda över lägenheten varav 8 st jag av någon anledning hittade i sovrummet i morse. Hon leker och hoppar runt och jagar - och bär den i munnen till oss. Vi tar upp den och kastar iväg den, varav hon hämtar och kommer tillbaka med den. Om och om igen. Tror hon tycker om att leka apport :)
För övrigt så försöker hon mer och mer rymma iväg så fort vi kommer hem, vilket gör att jag numera alltid bär med mig en liten tygmus, redo att kasta för att distrahera henne. Annars är hon ALLTID med när vi ska rengöra toalådan, och inte bara att hon ska sitta och titta på, hon ska gärna sitta I när vi rensar lådan, hon tycker väl det är spännande :)

Förhoppningsvis blir det mer katthjulsbygge nästa helg om inte jobbet ringer eller förkylningen håller i sig!
På återseende alla fyra som följer bloggen ;)
/Emma, Thomas och Singoalla


RSS 2.0