ÄNTLIGEN!

Katthjulet är klart, wohoo!!
Efter mycket krångel, bilfärder fram och tillbaka och tillbaka igen till hornbach, jula och allt däremellan, efter fel sorts muttrar, för små skruvar, för små borrhål, fel vinkel på borrhål, efter slit, hjärta, smärta och en nyfiken bengal som står och jamar för att hon vill komma in så är det äntligen klart!
Eller ungefär. Det rullar i alla fall, det är det som är det viktigaste! Vi ska fixa en täckplatta över navet så att Singoalla inte skadar sig och även stabilisera navet på baksidan så att MDF-skivan blir mer stadig.
Men ack ändå: det rullar!
Och det bästa av allt: Singoalla tycker om det :)

Här nedan följer fortsättningen från senaste katthjuls-inlägget. (har varit så bekymrad för att allt har gått åt skogen längs med vägen, så därför har uppdateringen varit sisådär)


Vi köpte en leopardbrun färg på Hornbach och hade tänkt pryda med antingen svarta tassar eller svarta figurer av något slag. Piffa upp den lite :P



Här håller jag på att sätta fast filtmattan. Filten är svarta kvadratiska golv/textil-plattor och dessa limmade vi fast för att sedan skära av överblivande bitar med kniv.



Här är hjulet på väg in i klädkammaren (som just nu håller på att förvandlas till gästrum/kattrum!) för att monteras på ställningen. Det ser rätt stort ut när man kollar efter...



Här började (fortsatte?) det roliga krånglet. Vi hade ju köpt ett slags kullager-nav på Jula med tron att det skulle rulla bra. Och rullar gör det. Det är bara det att det rullar åt ALLA håll, även framåt och bakåt och upp och ner. Yeah. Så när vi hänger på hjulet, som väger en del, så rullar navet framåt och hjulet vinklas neråt och slår i huvudstolpen när den försöker rullar.
Så Thomas ringer pappa Kjell och söker svar på lösningar och fick ett tips om att köpa ett till nav som man sätter på andra sidan så att de stadjar upp varandra. Sagt och gjort: tillbaka till Jula!



Så vi kommer tillbaka (och kom ihåg att köpa längre skruvar, yeah!) och skruvar fast det andra navet på framsidan av hjulet. MEN det lutar fortfarande. Detta på grund av att järnstången som går igenom naven nu är för kort så att den inte får något fäste på framsidan. Så Thomas får ta med sig en längre del av järnstången till jobbet för att såga ut en passande längd. Fortsättning följer...

Thomas tar hem en längre stång och vi fäster på alla nav och alla skruvar ordentligt, men hjulet lutar fortfarande. Så vi tar fram vattenpasset och ser att det är stången/hålet som lutar/är felvinklat.
Så det är bara att ta fram borren igen...



Och här får vi på hjulet med tillhörande nav på en längre stång och allt passar :)



Och en ordentlig mutter får numera plats och stabiliserar järnstången framtill.



Och så här blev det!



Navet ska vi täcka med en träplatta och sedan pryda med lite filt, så att hon inte skadar sig när hon springer.



Och så här ser det ut baktill. Runt navet hade Thomas tänkt stabilisera med en järnplatta av något slag då MDF-skivan blir lite ostadig längst ut eftersom den är rätt så stor.

Och här kommer första provturen!





Ska redigera ihop en liten film på första springturen också. Hon sprang som bara den!
Den verkar vara populär i alla fall! Hon stod o jamade och ville komma in i rummet igen, men vi vågar inte att hon springer själv nu i början.

Mycket slit och mycket jobb, men nu är vi stolta katthjulsbyggare!
Om inte annat så kan vi skriva en broschyr som heter "Så här ska du inte göra när du bygger ett katthjul" med tanke på alla missar vi gjort, menmen, någon måste ju göra de också ;)

Kommentarer
Postat av: Kjell

Kul att min idé att stabilisera hjulet fungerade. Och ännu kuligare att kissen gillade hjulet. Det hade kanske varit lite jobbigt med tanke på hur mycket besvär ni har haft.

2010-09-21 @ 20:35:32
Postat av: Thomas o Emma

Ja vi alla tackar för tipsen, speciellt Singoalla! hon verkade verkligen tycka om hjulet trots vingligheten. kolla filmen så får ni se! :)

2010-09-21 @ 22:25:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0