Katthjul

Idag begav vi oss iväg för att starta byggandet av ett eget katthjul till Singoalla. Vi har kollat bilder och läst på forum och forskat oss fram till vad vi tror kommer att funka.

Här är vi på väg hem efter lite felberäkning i måtten. Jag var helt övertygad om att det skulle få plats, problemet var mest att det skulle KOMMA IN i bilen. Vi löste det så gott vi kunde, körde väääldigt försiktigt, höll oss på småvägarna och hade ögonen öppna på eventuella söndagspigga poliser ute på vägarna.
Men vi kom hem!



Här har vi två MDF-skivor i måtten 122 x 122 cm och vi hade tänkt dessa som bottenplatter till själva hjulet. Eller ja, endast en räcker, men då skivan kommer i det mått det kommer (fast just nu delat i två) så tog vi hem den andra halvan också, bara för att ha om det blir något knas :)
Denna har vi nu ritat ut en cirkel till med en diameter 120 cm x 120 cm och så tar Thomas hem en sticksåg från jobbet imorn och så sågar vi den imorn.



Detta är "oljebehandlad board" (nåt?) och väldigt böjbart. Vi fick de kapade i strimlor om 240 cm på längden och 25 cm på bredden och detta är själva "springytan". Den glatta, lite mönstrade ytan ska vi ha utåt och den mer räfflade ytan ska vi täcka med en filt för att underlätta springmöjligheterna.



Och detta är själva grundmonumentet, den stabila grunden. Här har vi använt rejält virke som har en ytbehandling som passar in på den beige-bruna-bengal-färgen vi tänkte ha som färgskala på hjulet.



Efter många om och men och mer eller mindre trevlig personal hittade vi äntligen detta nav/rullager/rullmojäng (jaaa det här är verkligen min avdelning :P) på Jula.



Så nu har vi allt virke vi behöver, alla skruvar och muttrar vi behöver. Imorn ska vi såga ut grundbotten och även påbörja grundbultarna så att vi har en gedigen grund.
Senare i veckan blir det dags att åka och köpa "fix-grejerna" - filt, lister, färger och alla piff-grejer!

Jag hoppas verkligen att detta kommer att gå vägen för i så fall kommer det att bli jättefint :)

Kommentarer
Postat av: Ann-Mari

Ja det ska bli väldigt roligt att följa detta bygge,hoppas du dokumenterar detta väl. Hoppas allt går vägen. Mamma

2010-08-22 @ 20:25:35
Postat av: Ing-Marie Koppel

Jättebra att ni beskriver hur man kan göra sitt katthjul själv. Dom är ju så hiskeligt dyra att köpa.

2012-02-26 @ 15:44:59
Postat av: theres

hej.



har kollat runt lite här på din sida och tycker ditt katthjul ser bra ut och jag skulle vilja göra ett till mina katter.



så jag undrar var köpte du grejerna och hur mycket det kostade på ett ungefär?



mvh theres

2012-03-05 @ 21:53:18
Postat av: Emma

Hejsan, tack för era kommentarer :)



har haft fullt upp med mina studier under våren så har inte haft möjlighet att uppdatera här så mycket!

Försökte hitta mailadress till dig Theres, men hittade ingen så tänker att jag svarar här istället :)



Det som är på bilderna i inlägget kommer allt från Hornbach, bortsett från själva kullagren som kommer från Jula.

Vi räknade väl med att det gick på cirka 1500 kronor ungefär, men eftersom vi gjorde den för 1,5 år sen så vet jag inte vilket pris det skulle vara idag.



Förlåt att svaret har dröjt!



Mvh

Emma

2012-05-24 @ 13:08:34
URL: http://singoallasblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0